GazonOnderhoud ?   Meer dan maaien alleen

Het onderhoud van het gemiddelde gazon beperkt zich al te vaak tot maaien.
Het resultaat van eenzijdig onderhoud is dat de grasmat veroudert, verschraalt en zijn diversiteit verliest. Veel grasplantjes sterven af en de densiteit van de vegetatie neemt stelselmatig af. Allerhande organisch afval (bladeren, grassnippers, ...) bouwt zich op als een viltlaag op de grasbodem. Onkruidzaden ontkiemen en krijgen vrij spel om zich snel te ontwikkelen. Ook ontstaat hierbij een ideale voedingsbodem voor mossen. Na verloop van tijd komt het gras in de verdrukking en de aftakeling van het gazon zet zich versneld en genadeloos door.
Dit proces zet zich meestal binnen de 2 à 3 jaar na de aanleg door.

gazonOnderhoud
verticuteren
gazonrenovatie

Gras verticuteren Gras verticuteren is van groot belang om optimaal te kunnen genieten van een mooi en straks groen gazon.
Dood materiaal dat op uw gras komt te liggen, zoals bladeren, zorgt ervoor dat schimmels de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen. Er zal een soort viltlaag op het gras komen waar water en lucht moeilijk doorheen kunnen.
Krijgt uw gas te weinig water en lucht? Dan wordt het gras zuur en ontstaan er schimmels en mos. Dit afval kunt u uitkammen door het gras te verticuteren. Hou uw gras proper en gezond.

Wanneer gras verticuteren U kunt het best een tot twee keer per jaar uw gras verticuteren. Wij raden aan om dit in de herfst te doen, zodat het gras schoon de winter ingaat. Zodra het voorjaar begint, kunt u nog een keer het gras verticuteren. Doe dit alleen als er geen kans meer op nachtvorst is. Heeft uw gras teveel onkruid, mos en/of kale plekken dan is gazonrenovatie aan te raden.

Gazonrenovatie De goedkoopste oplossing voor gazonrenovatie!
Een gazon in topvorm houden is niet altijd een eenvoudige opdracht. Vaak zien we in de meeste gazons dezelfde problemen terugkomen. Kale plekken, onkruid en mos zijn hier enkele van. Deze problemen ontstaan meestal door de veroudering van het gazon, of door slecht onderhoud en verzorging van het gazon. Wanneer een verouderd gazon moet gerenoveerd worden zijn er 2 oplossingen.

Gazon aanleg De eerste oplossing is het weghalen van de oude grasmat en het opnieuw inzaaien of aanleggen van nieuwe graszoden. Deze oplossing brengt heel wat werk met zich mee en is een vrij dure oplossing. Ook kan men het gazon een tijdje niet betreden.

Doorzaaien gazon Maar is ook nog een tweede oplossing, doorzaaien.
Bij doorzaaien wordt nieuw graszaad in de bestaande grasmat gezaaid. Hierdoor zal het ontkiemende zaad in de open ruimte tussen de oude grasstruikjes uitgroeien tot jonge vitale grasplantjes. Dit groeikrachtige gras zal niet alleen de diversiteit aan grasvariëteiten weer op peil brengen maar tegelijk de plantdichtheid verhogen en de gemiddelde leeftijd van het gazon naar beneden terug brengen. Het gazon ziet er twee weken na de behandeling weer als herboren uit; veel voller en groener.
De resistentie van het gazon zal veel hoger zijn en onkruid en mossen krijgen geen kans meer.

Contacteer ons vrijblijvend info@artgreen-tuinen.be
+32 479 22 14 48